Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Επιστολή – διαμαρτυρία κατοίκων προς τον Δήμο Άργους Ορεστικού για τα λύματα που καταλήγουν στον Αλιάκμονα

Κύριε Δήμαρχε,

Με αφορμή, δημοσιεύματα: στην εφημερίδα « ΚΑΣΤΟΡΙΑΝΗ ΕΣΤΙΑ» την Πέμπτη : 3/9/2015, με τίτλο: «Οικολογικό έγκλημα στον Αλιάκμονα ποταμό, από τον δήμο Άργους Ορεστικού [ κάτι, που, ελάχιστοι δημότες γνωρίζουν]& Βίντεο, ντροπής, το Σάββατο 5/9/2015, που σόκαρε και που, πρέπει, όλοι να το δουν,- όπως και την Πέμπτη 8/10/2015, με τίτλο: Ορισμένοι θα χάσουν τον ύπνο τους……., καθώς και στην εφημερίδα «ΣΕΝΤΡΑ», 23/9/2015 με τίτλο : η ρήψη των αστικών λυμάτων, στον ποταμό Αλιάκμονα, μπορεί να κοστίσει, πολύ….. ακριβά στον Δήμο, – λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς, (με περίεργη στάση κάποιου…), αλλά, και επιθυμίας μέρους δημοτών μας, (που,…. θέτουμε, σε εσένα (1) προσωπικά, για το κοινό του Δήμου μας, και……., το φλέγον ζήτημα με τα λύματα πόλης μας, που, χρόνια, τώρα, μας ταλανίζει.


[Κατέχουμε, δε και φωτογραφία 14 Μαρτίου 2015 αποτυπωμένη, όπου φαίνεται, καθαρά, ότι, στον, υπό διαμόρφωση, τώρα αγωγό, ομβρίων υδάτων, καταλήγουν σωληνώσεις αποχέτευσης από παρακείμενα σπίτια!!!!].

Για ποιο λόγο, δεν λειτουργεί, ακόμη, η έτοιμη εγκατάσταση, διοχέτευσης των λυμάτων πόλης μας, στον βιολογικό καθαρισμό, που, παρά, τα όποια, περιβαλλοντικά και μη προβλήματα του, λειτουργεί, στην περιοχή Γκιόλη, προς Κορησό;

Μήπως, κατασκευαστικά, δεν έγινε, καλή δουλειά, με αποτέλεσμα, ακόμη, όλων των ειδών, τα λύματα, τοξικά και μη, χωρίς καμία, απολύτως, επεξεργασία, αβασάνιστα, να διοχετεύονται – να καταλήγουν – να πέφτουν, στον Αλιάκμονα ποταμό, από πέντε, πρόχειρους και μη χαίνοντες – ανοιχτούς αγωγούς, με το ενδεχόμενο, να εκτεθούμε και την επιβολή κυρώσεων, από την Ευρωπαϊκή Ένωση [Ε.Ε];

H περιοχή του Αλιάκμονα θεωρείται: Όχι μόνο Εθνικό Όχι μόνο Ευρωπαικό αλλά και σαν τοπικό κεφάλαιο, κυρίως τοπικό κεφάλαιο. [Όλοι, οι παραποτάμιοι, οικισμοί και πολιτισμοί, (όπως, στην Ε.Ε – αρχαία Μεσσοποταμία – Αίγυπτο – κτλ.)], αναπτύχθηκαν – αναπτύσονται,με βάση, το ποτάμι.

Ο ποταμός αλιάκμονας, ένας σημαντικός υδροβιότοπος, είναι συνδεδεμένος, με την φυσιογνωμία και την εξέλιξη της πόλης μας, ο οποίος, έπαιξε, σημαντικό ρόλο, σε όλες τις φάσεις της ιστορίας του τόπου, την κοιτίδα της Μακεδονίας μας, την αρχαία Μακέτα, από, όπου, από παραφθορά (αλλαγή) προήλθαν οι λέξεις : Μακεδονία – Μακεδόνες – Μακεδνοί.

Η όλη εγκατάσταση – το αντλιοστάσιο – οι σωληνώσεις – και ότι, άλλο, συναφές, είναι όλα έτοιμα; Αν, ναι, γιατί, τότε, δεν λειτουργεί; Αν,όχι,αν, όλη, η κατασκευή, δεν είναι, σωστή τότε, γιατί, έγινε, και από ποιόν, η παραλαβή, σαν τελειωμένο έργο!!!!, όπως λέγεται. Όχι, δικαιολογίες, της πενταροδεκάρας,

Οφείλουμε, σαν πολιτική κοινότητα, να είχε – να έχει, επιλυθεί, το πρόβλημα με τα λύματα, αφού, εδώ, και πάνω από οκτώ (8) χρόνια, είναι έτοιμη η όλη εγκατάσταση, με παραλαβή, αυτής, από τους τότε υπευθύνους, «σαν τελειωμένο έργο!!!!». Αυτό, είναι, ένα ζήτημα, που, θα, επηρεάσει – που θα επηρεάζει, όπως και τώρα, τις επόμενες γενιές.

Ενώ, έγινε, τόσος θόρυβος, για τις εικόνες και βίντεο, ντροπής, – για το αίσχος – όνειδος, για την πόλη μας, στο διαδίκτυο και έντυπο τύπο, για τα λύματα, που αβασάνιστα, διοχετεύονται στον ποταμό Αλιάκμονα, για την εγκληματική αυτή αδιαφορία, με έκτακτη συνεδρίαση, την επαύριο του θορύβου, της περιφέρειας – κοινοποίηση λοιπών αρμόδιων φορέων – και ερώτησης – αναφορά, στο Ευρωκοινοβούλιο, από τον Καστοριανό Ευρωβουλευτή της Χ.Α – , κύριο Ελευθέριο Συναδινό, την Πέμπτη 10-9-2015, γιατί, ως συνήθως, απαρχής, κατά δημότες, και τώρα καμία αναφορά από την τοπική τηλεόραση [ ενώ, ως συνήθως, την Τρίτη 10-11-2015, ανηρτήθηκαν χωρίς τίτλο: εικόνες καθαριότητας, για τον Δήμο Καστοριάς, ημερομηνίας 6-8-2015];

[Α] Να προστατεύουμε – να προσέχουμε – να σεβόμαστε, το περιβάλλον και, ότι, αυτό, μας περιβάλλει, γιατί, υπάρχει, η αιώνια σχέση, ανθρώπου και φύσης. Να σεβόμαστε τους περιβαλλοντικούς όρους και νόμους και να επικρατήσει η αντίληψη, για το κοινό καλό και ωφέλιμο. Να δώσουμε, περιβαλλοντική δικαιοσύνη = Η ενέργεια, αυτή πρωτίστως, είναι, όχι, μόνον, καλή, αλλά, απολύτως, αναγκαία.

[Β] Να προστατεύουμε, το ποτάμι μας, όπως, αλλού. Να προστατεύουμε, τον ιστορικό μας Αλιάκμονα, που είναι, από τις πλουσιότερες υδάτινες πηγές, της Δυτικής Μακεδονίας, και, που, από παλιά, κίνησε το ενδιαφέρον, από τεχνικής πλευράς, αλλά, και, ως προς την πολλαπλότητα χρησιμότητάς του. Γιατί ο Αλιάκμονας και ο γύρως χόρος, έχουν πολλά πλεονεκτήματα και μέλλον

. [Γ] Εμείς, εδώ, να προστατεύουμε και να αποκαθιστούμε, αυτούς τους χώρους, ειδικά, σήμερα, που, οι ανθρώπινες δραστηριότητες , όπως, τώρα, γίνεται με τον Αλιάκμονα, καταστρέφουν τα ύδατα(=τα νερά) το πολυτιμότερο, αυτό αγαθό, της επιβίωσης ανθρώπου, με όλες τις μορφές του, αλλάζοντας, την χημεία τους και την ζωή που τρέφεται.

[Δ] Εμείς, εδώ, όχι μόνον, δεν ενδιαφερόμαστε, για τον ανεπανάληπτο αυτόν θησαυρό, που είναι, μια περιοχή, φυσικού κάλλους, όπως η πόλη της Καστοριάς, υιοθετημένη, από το Δεκέμβριο 2003, όχι, μόνον, δεν αποκαθιστούμε τα κακώς κείμενα, όχι μόνον, δεν απομακρύνουμε, μπάζα και τεράστιες πεσμένες λεύκες, από το μέσον της κοίτης, όχι, μόνον, χρόνια, τώρα, τον μολύνουμε, με κάθε είδους, τοξικά και μη απόβλητα, χωρίς, καμία, απολύτως, επεξεργασία, όχι, μόνον, ρυπαίνουμε, τα κρυστάλλινα νερά του, λόγω εγγύτητας πηγών του, αλλά προβαίνουμε και σε ανεπίτρεπτες – πρόχειρες, ενέργειες – παρεμβάσεις, εκτροπής, μέρους ροής αυτού, για ορισμένους……., με δοκάρια και μπάζα οικοδομών, και τελευταία, με πεσμένες λεύκες, που, με την πρώτη νεροποντή [ραγδαία βροχή], διασκορπίζονται, μέσα, στην κοίτη του ποταμού!!!!! (σχετικό δημοσίευμα την τρίτη = 13/10/2015)

«κοιτάζοντας:» Δύο ψηφιακές μας φωτογραφίες, με αποτυπωμένη ημερομηνία, που, κατέχουμε, ίδιου σκοπού έργων, μένουμε έκπληκτοι: -στη μία φωτογραφία, το έργο του Δήμου Άργους Ορεστικού, -και στην άλλη φωτογραφία, στο έργο, ίδιου σκοπού, στο Νέστο ποταμό, στο χωριό Τοξότες – Νομού Ξάνθης, που, βγάλαμε, την Τρίτη 1-9-2015. Εκεί φαίνεται, ότι οι άνθρωποι, ενεργούν υπεύθυνα και όχι ανεύθυνα – ευκαιριακά, όπως, εδώ, [αλλά, ο σκοπός, επετεύχθη!!!]

Εκεί, οι τοπικοί ηγέτες ενδιαφέρονται, για το κοινό καλό και πρέπον του τόπου. [Επιπλέον, εκτός των άλλων, στο έλεος των σκουπιδιών αυθαιρεσίας, σε πολλά σημεία του ποταμού Αλιάκμονα – ρυακιών – ακόμη και δίπλα σε πηγές, αποτυπωμένα, σε ψηφιακές μας φωτογραφίες, αλλά και σε αναρτημένες φωτογραφίες και βίντεο, στο διαδίκτυο, την Τρίτη 23-10-2015][και σε γνώση του εισαγγελέα, για μερικές από αυτές]. Δήμαρχε, καλόν είναι, να δείτε τα πράγματα με άλλη οπτική, να αλλάξετε, και να χαράξετε νέα πολιτική και συμπεριφορά : = (Το μεταβάλλην γνώμην, εστίν φιλοσοφείν)

Σημείωση: Η πόλη μας, ξεχωριστά, απαρχής, να είχε, τον δικό της βιολογικό καθαρισμό, στα νοτιο-δυτικά της, αφού, η όλη, κατωφερειακή μορφολογία του εδάφους, προσφέρεται, για την φυσική ροή των λυμάτων (υγρών), όπως, γίνεται, τώρα, με αναμεμιγμένα – ανάμεικτα – ανακατωμένα, τα λύματα με τα όμβρια, με μηδενικό κόστος, και ελάχιστες, ενδεχόμενα, περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Η όλη κατασκευή του έργου, που κόστισε, 4,5 εκατομμύρια Ευρώ περίπου, τόσα λεφτά!!!, με τον κίνδυνο, να χαθούν – να επιστραφούν, διοχέτευσης των λυμάτων, στον υπάρχοντα βιολογικό καθαρισμό, στην περιοχή γκιόλη, προς Κορησό, από ανωφέρεια (=στα ανηφορικά – από ανηφόρα!!) με μηχανικά μέσα (=αντλιοστάσια-κτλ), ήταν λάθος και κρίνεται, σκόπιμη έρευνα, σε βάθος, τουλάχιστον δωδεκαετίας (12 ετιας), για το ενδεχόμενο παρατυπιών – παραλείψεων – και σκοπιμοτήτων.

Να τεθούν προ των ευθυνών τους, όλοι όσοι, τυχόν ευθύνονται, και της τυχόν συγκάλυψης, με τις απρέπειες τους – τις μεθοδεύσεις τους, και, ότι, οι τυχόν υπεύθυνοι, πρέπει, να λογοδοτήσουν. Και, εκείνοι, που δεν τηρούν τους όρκους, που έδωσαν, αν τον έδωσαν, κλπ, πρέπει, να είναι, υπόλογοι. Η ατιμωρησία, όπως, και αλλού, στον Δήμο, βλάπτει.

Να τονίσω, δε, ότι : επιχειρήσεις και γεωργοκτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, που βρίσκονται, σε επιλεγμένες τοποθεσίες, φυσικής ροής των αποβλήτων τους, λειτουργούν κανονικά, και χωρίς, επιπλέον, επιβαρύνσεις στο κόστος παραγωγής, που είναι το ζητούμενο.

Ρωτούμε – ρωτούν δημότες: Προς, τι υποβλήθει, στο τελευταίο τεχνικό πρόγραμμα, με ανάρτηση στο διαδίκτυο, την Δευτέρα: 30-11-2015, πρόταση, για νέα μονάδα, επεξεργασίας λυμάτων, πόλης Άργους Ορεστικού, ποσού, 6150000 ευρώ, τώρα, μετά τον μεγάλο θόρυβο, που ξέσπασε, από την Πέμπτη = 3-9-2015, με την μόλυνσητου ιστορικού Αλιάκμονα, με τα λύματα, τώρα, μετά από έξη (6) χρόνια Δημαρχίας σου, χωρίς ακόμη , να λειτουργήσει, η έτοιμη εγκατάσταση, διοχέτευσης των λυμάτων, στον ήδη υπάρχοντα – λειτουργούντα, Βιολογικό καθαρισμό Νομού;

-Δεν επιτρέπεται, να λειτουργήσουν, δυο βιολογικοί καθαρισμο, στον ίδιο Δήμο. Το έργο του αποχετευτικού, της όλης έτοιμης εγκατάστασης, εντάχθηκε στα Ευρωπαικά Προγράμματα, με βεβαίωση της ΔΕΥΑΚ, ότι, μπορεί ο βιολογικός καθαρισμός, που λειτουργεί, στην περιοχή γκιόλη, να απορροφήσει, τα λύματα, της πόλης του Άργους Ορεστικού.

Επειδή, από την κοινοτική νομοθεσία, προβλέπονται, σοβαρές, οικονομικές κυρώσεις, για τέτοιου είδους παραβάσεις, όπως και συνέχεια, ακούγεται και δημόσια, ρωτούμε να πληροφορηθούμε, ποιος θα επιβαρυνθεί, με τα προβλεπόμενα πρόστιμα, (με προσπάθεια κάλυψης, κατά λεγόμενα), που, ήδη, έχει επιβάλλει, η διεύθυνση Περιβάλλοντος, της περιφέρειας, που ακόμη, να ανακοινωθούν;

Επίσης, διερωτώνται, δημότες: γιατί, επί τόσους μήνες, κωλυσιεργεί και από ποιον – ποιους, η έκδοση απόφασης, για το σοβαρό αυτό θέμα με τα λύματα, τοξικά και μη, της πόλης – Δήμου Άργους Ορεστικού, που χρόνια, τώρα, ανεξέλεκτα, χωρίς καμία, απολύτως, επεξεργασία, διοχετεύονται και ρυπαίνουν τον ιστορικό Αλιάκμονα; Άργος Ορεστικό 6/2/2016 Ακολουθούν υπογραφές δημοτών

kastoriani-estia

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου