Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2021

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece ρίχνει, το γάντι στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονία Γιώργο Κασαπίδη συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον Αλιάκμονα..

 


Ρεπορτάζ: Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης, Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αλιάκμονα 

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece,ριχνι το γάντι στον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονία Γιώργο Κασαπίδη συνεχίζουν να ρυπαίνουν τον Αλιάκμονα ως αποδέκτη των αστικώντους λυμάτων χωρίς προηγούμενη επεξεργασία βιολογικό καθαρισμό Όλα τα βυρσοδεψεία καστόρια Άργος Κοζάνης οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.

Στα τρία χρονιά δικάσεις ο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονία Γιώργο Κασαπίδη δεν ασχολήθηκε καθόλου με την ρύπανση του Αλιάκμονα ως αποδέκτη των αστικώντους λυμάτων χωρίς προηγούμενη επεξεργασία βιολογικό καθαρισμό Όλα τα βυρσοδεψεία καστόρια Κοζάνης οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.

Αλλά και Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, δεν δείξε την αναλόγει εβεστισια για την ρύπανση του Αλιάκμονα ως αποδέκτη των αστικώντους λυμάτων χωρίς προηγούμενη επεξεργασία βιολογικό καθαρισμό Όλα τα βυρσοδεψεία καστόρια Κοζάνης οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής.

Πρέπει οι Περιφέρειες περιβάλλοντος να το κάνουν έλεγχο διαχείριση στερεών αποβλήτων, εποπτεία η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, για ανίχνευση χημικών ουσιών που καταλήγουν στο περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα ακόμα κρούσμα στην περιοχή, προκύπτοντας άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον αφού ανιχνεύθηκε τραχλωροαιθυλένιο, ενώ όπως επισημαίνεται στην απόφαση (που ελήφθη στις 4/2) και αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: προκύπτει άμεσος κίνδυνος για το περιβάλλον μετά την ανίχνευση τετραχλωροαιθυλενίου 207μg/L και του χημικού στοιχείου Χρωμίου (Cr+6) σε συγκέντρωση 7μg/L σε τελικό Φρεάτιο ομβρίων του δεξιού κλάδου και ανίχνευση του χημικού στοιχείου Χρωμίου (Cr+6) σε συγκέντρωση 6μg/L σε τελικό Φρεάτιο ομβρίων του αριστερού κλάδου των αγωγών ομβρίων, οι οποίοι καταλήγουν επιφανειακά στο περιβάλλον έξω από τα όρια της επιχείρησης».

Οι κύριοι ρυπαντές εντοπίζονται στη περιοχή της Κοζάνης της Σιάτιστας και των βυρσοδεψείων, αλλά και στην περιοχή της Ημαθίας, Πέλλας όπου μέσω της τάφρου 66 διοχετεύουν στο ποτάμι, χωρίς προυγούμενη κατεργασία λύματα από την επεξεργασία των οπωροκηπευτικών, υποβαθμίζοντας έτσι την ποιότητα των νερών.

Λόγω υπερβολικής επιβάρυνσης με απόβλητα το περασμένο καλοκαίρι εκβράστηκαν νεκρά ψάρια στην τάφρο. Πριν λίγα χρόνια η απόρριψη μεγάλων ποσοτήτων βενζολίου στο ποτάμι στην περιοχή των Γρεβενών, προκάλεσε τεράστια οικολογική καταστροφή στο οικοσύστημα η οποία έγινε αντιληπτή μόνο όταν εμφανίστηκαν νεκρά ψάρια

Η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece κρούει τον κώδωνα κινδύνου προς τους αρμόδιους φορείς και πρέπει να βάλουν μεγάλα πρόστιμα στους παραβάτες των νομων..

Η Ελλάδα έχει καταδικαστεί και το περιβάλλον στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο έχουν γίνει ερωτώσης από Έλληνες ευρωβουλευτές όπως και του Ν.Χουντή προς Κομισιόν για τη ρύπανση του Αλιάκμονα από αστικά λύματα ..

Με τα από δημοσίευμα Elliniko-Fenomeno gr με Ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Νίκο Βάνη : Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αλιάκμονα.


https://youtu.be/P9wHpvtepIg

ΧΟΥΝΤΗΣ (ΛΑΕ) – Ερώτηση Ν.Χουντή προς Κομισιόν για τη ρύπανση του Αλιάκμονα από αστικά λύματα

Ερώτηση προς την Κομισιόν κατέθεσε ο ευρωβουλευτής της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ) Νίκος Χουντής, για τη ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα από τα αστικά λύματα του Άργους Ορεστικού.

Πιο συγκεκριμένα, και με αφορμή τις διαμαρτυρίες και καταγγελίες κατοίκων και φορέων της περιοχής που έχει προκαλέσει η ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής, στην ερώτησή του, αφού αναφέρει ότι το νέο αποχετευτικό σύστημα της πόλης του Άργους Ορεστικού, που έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ, επισημαίνει και την απουσία βιολογικού καθαρισμού στην πόλη, αν και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Αναστολή λειτουργίας τα βυρσοδεψεία γουνοποιητικής επιχείρησης μετά από ανίχνευση τετραχλωροαιθυλενίου

http://aliakmongreece.blogspot.com/2020/03/blog-post.html

http://aliakmongreece.blogspot.com/2019/09/6-5-2019-d-m-7802-g-lit-10-g-l.html

Στη συνέχεια της ερώτησής του, ο Νίκος Χουντής τονίζει τα έντονα προβλήματα και τους κινδύνους που προκαλεί στο περιβάλλον αλλά και στην υδροδότηση των οικισμών η κατάσταση αυτή και ζητάει από την Κομισιόν να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, προκειμένου να εφαρμοσθεί η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τη διαχείριση των λυμάτων και την προστασία των υδάτων.

Ολόκληρη η ερώτηση έχει ως εξής :

Ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα από αστικά λύματα, μέτρα προστασίας και διαχείρισης των υδάτων

Ανησυχία και έντονες αντιδράσεις σε κάτοικους του Νομού Καστοριάς έχει προκαλέσει η ρύπανση του ποταμού

Αλιάκμονα, με τα αστικά λύματα της πόλης του Άργους Ορεστικού.

Ενώ έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί από το 2009 το νέο αποχετευτικό δίκτυο, το οποίο έγινε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, δεν λειτούργησε ποτέ, με αποτέλεσμα τα λύματα της πόλης να καταλήγουν με το παλαιό αποχετευτικό σύστημα στον ποταμό Αλιάκμονα.
Δεδομένου ότι :

Η πόλη του Άργους Ορεστικού δεν διαθέτει βιολογικό καθαρισμό όπως επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία (Οδηγία 91/271ΕΟΚ όπως τροποποιήθηκε από την Οδηγία 98/15 ΕΕ).

Η περιοχή όπου εκβάλουν οι αγωγοί τα λύματα, θεωρείται εξαιρετικού φυσικού κάλλους, αποτελεί βιότοπο της άγριας πανίδας και μοναδικός πνεύμονας οξυγόνου.

Η περιοχή προστατεύεται από την ευρωπαϊκή οδηγία Natura 2000.

Από τον ποταμό Αλιάκμονα, εξαρτάται η υδροδότηση δεκάδων οικισμών και της Θεσσαλονίκης.
Ερωτάται η Επιτροπή:

1. Γνωρίζει το πρόβλημα της ρίψης λυμάτων στον ποταμό Αλιάκμονα και την συνακόλουθη ρύπανση του;

2. Τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να εφαρμοσθεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία τόσο όσον αφορά την συλλογή, επεξεργασία και διάθεση των λυμάτων, όσο και για τη προστασία και διαχείριση των υδάτων;

http://www.europarl.europa.eu/greece/el/%CE%BF%CE%B9-%CE%AD%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%89%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AD%CF%82/%CE%BD-%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%B7%CF%83-%CE%BB%CE%B1%CE%B5-%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%BD-%CF%87%CE%BF%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%BF%CE%BC%CE%B9%CF%83%CE%B9%CF%8C%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%81%CF%8D%CF%80%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CE%BB%CE%B9%CE%AC%CE%BA%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BB%CF%8D%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1

Νίκος Βάνης – Ρεπορτάζ: Η περιβαλλοντική καταστροφή του Αλιάκμονα

Ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης ρίχνει φως στο θέμα της περιβαλλοντικής καταστροφής του μεγαλύτερου ποταμού της χώρας.

Στην Ελλάδα της “πράσινης ανάπτυξης”, της οικολογίας του γραφείου και των εκατομμυρίων ευρώ σε επιχορηγήσεις της ευρωπαϊκής ένωσης για θέματα προστασίας περιβάλλοντος, ο μεγαλύτερος και πιο ιστορικός ποταμός της Δ.Μακεδονίας (η Άνω Μακεδονίας, όπως ιστορικά αναφέρει για πρώτη φορά ο Ηρόδοτος στις περιγραφές της εισβολής του Ξέρξη στη Θεσσαλία και των περιπλανήσεων του Περδίκκα) , Αλιάκμονας αργοπεθαίνει γνωρίζοντας συστηματική καταστροφή τα τελευταία χρόνια. Συνένοχοι φυσικά είναι όλοι οι φορείς, τοπικοί και κυβερνητικοί που έχουν γνώση του θέματος και κλείνουν τα μάτια ασχολούμενοι μόνο με την μόδα των ημερών, πχ τη προστασία των αρκούδων της πολυδιαφημισμένης ΜΚΟ “Αρκτούρος”, κπλ.

Καταδικάστηκε η Ελλάδα για την μόλυνση των ποταμών

http://aliakmongreece.blogspot.com/2013/10/blog-post.html




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου