Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Σε βάθος χρόνου δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη ρύπανση Αλιάκμονα.



Σε βάθος χρόνου δημιουργούνται σοβαρά ζητήματα σχετικά με τη ρύπανση Αλιάκμονα των υδάτινων πόρων και την ποιότητα του πόσιμου νερού Αλιάκμονα, από τα τέσσερα σημεία του ποταμού Αλιάκμονα από Καστοριά Κοζάνη Γρεβενά Βέροια – Θεσσαλονίκη από τα τέσσερα σημεία σε κάθε νομό. Σύγχρονο σύστημα μέτρησης των υδάτων του ποταμού Αλιάκμονα τις Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece”aliakmongreece.blogspot.gr.

 Η μέτρηση των κυριότερων φυσικοχημικών παραμέτρων και συγκεκριμένα: pH, Αγωγιμότητα, Ολικά Διαλυμένα Στερεά, Ολικά Αιρούμενα Στερεά, Θολερότητα, Θερμοκρασία, Διαλυμένο Οξυγόνο, Αλατότητα, Ειδικό Βάρος, ΒΤΧ. 

 Πέραν των φυσικοχημικών παραμέτρων, ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με υποβρύχιο φασματοφωτόμετρο το οποίο ανιχνεύει συνεχώς την ποιοτική κατάσταση του νερού και σε περίπτωση μεταβολής της από οποιαδήποτε αιτία, ενημερώνει αυτόματα τους επόπτες και ταυτόχρονα ενεργοποιεί αυτόματο δειγματολήπτη Τα δεδομένα διαβάζονται αυτόματα στο κέντρο κατά τη λήψη, όπου εξειδικευμένο λογισμικό αναλύει τις μετρήσεις.προκειμένου να εξασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία, η σωστή λήψη μετρήσεων και η ασφάλεια των συστημάτων από πλημυρικά φαινόμενα και φερτά υλικά. 

Περιβαλλοντολογική Μόλυνση του ποταμού Αλιάκμονα από αστικά λύματα Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-012656-15 προς την Επιτροπή Άρθρο 130 του Κανονισμού Eleftherios Synadinos (NI) Σύμφωνα με δημοσίευμα ελληνικής ιστοσελίδας[1], ο Δήμος του Άργους Ορεστικού, με πέντε τουλάχιστον υπέργειους και υπόγειους αγωγούς, κατευθύνει απροκάλυπτα τα αστικά λύματα στο ποτάμι του Αλιάκμονα. 

Οι ποσότητες των λυμάτων που εκχύνονται καθημερινά στο ποτάμι από το οποίο υδροδοτούνται δεκάδες οικισμοί, στην μακρινή πορεία του μέχρι τον Θερμαϊκό, είναι ανυπολόγιστες. Παρόλο που ο Δήμος από το 2009 διαθέτει ένα ολοκληρωμένο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο επιδοτήθηκε από κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν λειτούργησε ποτέ και ούτε συνδέθηκε μέχρι σήμερα με τον βιολογικό καθαρισμό της ΔΕΥΑΚ.

 Η παρούσα Δημοτική Αρχή του, αν και γνωρίζει το πρόβλημα από την προηγούμενη θητεία της, δεν φρόντισε να ενεργοποιήσει το νέο αποχετευτικό σύστημα, το οποίο κόστισε περίπου 4,5 εκατ. ευρώ εκτός από τα αντλιοστάσια. Η περιοχή όπου εκβάλλουν οι αγωγοί τα λύματα, θεωρείται εξαιρετικού φυσικού κάλλους και αποτελεί βιότοπο της άγριας πανίδας αλλά και μοναδικό πνεύμονα οξυγόνου για την πόλη του Άργους Ορεστικού. 

Επίσης ανήκει στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, το οποίο προβλέπει σοβαρότατες κυρώσεις για κάθε παράβαση. Ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να αντιμετωπιστεί η παρούσα κατάσταση, η οποία αναδεικνύεται σε μείζον περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόβλημα; https://www.europarl.europa.eu/doceo/document/E-8-2015-012656_EL.html





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου