Κυριακή 21 Μαρτίου 2021

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece αναλαμβάνει επιστημονική έρευνα μινκ (βιζόν)

 


Ρεπορτάζ Ο Δημοσιογράφος Νίκος Βάνης

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece αναλαμβάνει επιστημονική έρευνα μινκ (βιζόν)

Τα μινκ (βιζόν) που εισβάλλουν σε άλλα οικοσυστήματα, αποτελούν τους βασικούς «ενόχους» για τις πρόσφατες εξαφανίσεις πολλών
ζώων.

Τα μινκ πάρουν να σκοτώσουν όλα Τα πουλιά του Αλιάκμονα αργυροπελεκάνοι στικταετούς, βασιλαετούς, κραυγαετούς, τσίφτηδες, φιδαετούς, σφηκιάρηδες, γερακίνες, λιβαδόκιρκους, καλαμόκιρκους.α μινκμ είναι άριστη Κολυμβητές και άριστη κυνηγοί,και άριστος ψαράς, που καταστρεφη όλα τα είδη ψαριών

όπου το 2010 απελευθέρωσαν 50.000 αμερικανικά μινκ (βιζόν) μινκ έχουν φύγεις από τις φάρμες γρήγορη αναπαραγωγή η κάθε μάνα γεννάει από τρία μέχρι δέκα

η Δυτικής Μακεδονίας έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα.

 Αναπαράγεται με γοργούς ρυθμούς, έχοντας φτάσει πλέον στην πέμπτη γενιά, είναι δεινός θηρευτής και έχει εκτοπίσει πολλά ενδημικά είδη, μεταξύ αυτών και τη σπάνια, προστατευόμενη βίδρα.

Σκοτώνει άγρια πουλιά στους υγροβιότοπους, καταστρέφει τις φωλιές και τρώει τα αβγά τους, επιτίθεται σε ιχθυοκαλλιέργειες πέστροφας, ενώ κάνει «επιδρομές» σε οικόσιτα πουλερικά στα χωριά της περιοχής.

Τις τελευταίες μέρες οι ξενικοί εισβολείς έγιναν ο φόβος και ο τρόμος των άγριων πουλιών στην παγωμένη λίμνη Καστοριάς, εξολοθρεύοντας κύκνους, κορμοράνους και άλλα είδη άγριων προστατευόμενων πουλιών, ενώ μια επιδρομή μινκ στην Ελάτη Κοζάνης αφάνισε όλες τις κότες σε 20 και πλέον κοτέτσια του χωριού.

Οι αναφορές και οι καταγγελίες ήταν στην αρχή για τους παρακείμενους της Καστοριάς, οικισμούς (Χιλιοδένδρου ,Αυγής ,Υψηλού, Πεντάβρυσου ) και σε ελάχιστες ήμερες, εντός της πόλεως και έως τους πρόποδες του Γράμμου ( στα χωριά Κοτύλη , Κυψέλη και Πεύκο ) αλλά και στον αντίθετο άξονα του Νομού Καστοριάς προς το Βίτσι, (Κορέστεια, Γάβρος , Μακροχώρι , Δενδροχώρι και Αλβανικά σύνορα ) .

Τα ζώα που δέχθηκαν τις περισσότερες επιθέσεις ήταν πουλερικά και κουνέλια σε μεγάλους αριθμούς σε ποσοστό από 50% μέχρι 100% ανά μονάδα .

Βεβαία οι επιθέσεις δεν περιορίστηκαν σε ένα είδος άλλα και σε είδη αρκετά μεγαλύτερα σε σωματοδομή και βάρος από τα μινγκ , όπως μικρά αμνοερίφια και ζώα συντροφιάς, ενώ καταγράφηκαν και επιθέσεις σε ανθρώπους στην προσπάθειά τους να απομακρύνουν τους ανεπιθύμητους εισβολείς.

Από τις ενδείξεις και τις πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα φαίνεται ότι το είδος, μέσα σε βραχύ διάστημα, επεκτάθηκε και αναφέρθηκε η παρουσία του μέχρι και την Πρέσπα (και τις λίμνες Ζάζαρη και Χειμαδίτιδα), αλλά και την Ηγουμενίτσα νοτιότερα!..

Σε όλες τις παραποτάμιες περιοχές έχουν εκτοπίσει τη βίδρα, σπάνιο προστατευόμενο είδος που είναι ανταγωνιστικό γιατί κυνηγάει τα ίδια είδη με αυτό, αλλά το μινκ κυριαρχεί.

Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και στην ιχθυοπανίδα. Εχουν καταγραφεί πολλές επιθέσεις σε εκτροφεία πέστροφας σε παραπόταμο του Αλιάκμονα».

Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση “Αλιάκμον Greece πρωτοβουλία τοποθετηθούν 150 παγίδες κατά μήκος του Αλιάκμονα και των κύριων παραποτάμων τα αποτελέσματα είναι δραματικά ότι από το 1500 μέχρι σήμερα που έχουν πιαστεί από 150 παγίδες κατά μήκος του Αλιάκμονα τα μινκ (βιζόν) ευθύνονται αποκλειστικά για την εξαφάνιση Τα πουλιά του Αλιάκμονα τα είδη ψαριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου