Παρασκευή 9 Μαΐου 2014

SOS .. φωνάζουν και ζητούν τα ποτάμια της Δυτικής Μακεδονίας !

Δυστυχώς, με το χειρότερο τρόπο δικαιώνεται η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση «Αλιάκμων Greece», με την καταγγελία που κατέθεσαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς οι κάτοικοι του χωριού Αμπελόκηποι του Δήμου Ορεστίδος του νομού Καστοριάς ,»για τα απόβλητα που πέφτουν στο ρέμα «Γκιόλι» από τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Καστοριάς, αλλά και του Δήμου Ορεστίδος, κατά συνέπεια  η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και τις δυσάρεστες οσμές στον αέρα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανυπόφορες με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες  ,τόσο που το ρέμα  Γκιόλι   από ζωντανό ποταμάκι με ψάρια, καβούρια, βατράχια κλπ , μετατρέπεται σε έναν επικίνδυνο οχετό που δεν ζει τίποτα πια»
Και οι δυο βιολογικοί καθαρισμοί, στην επεξεργασία λυμάτων, διαδικασία μέσω της οποίας διαχωρίζονται οι μολυσματικές ουσίες από το νερό των λυμάτων,έχουν σοβαρό πρόβλημα, διότι λειτουργεί μόνο το 50% , ως αποτέλεσμα τα απόβλητα να  καταλήγουν όλα  στον ποταμό Αλιάκμονα.
Η μήνυση που κατέθεσε ο πρόεδρος της περιοχής Αναστάσιος Ντίνας, το τοπικό συμβούλιο Αμπελοκήπων,  συνυπογράφουν ο Κωνσταντίνος και Ελευθερία Κούτση.


Η Εθελοντική Ομάδα «Αλιάκμων Greece» έκανε τεράστια δουλειά και ανέδειξε το θέμα, παρά τις  επικρίσεις που δέχεται  από  διάφορους, προφανώς ενοχλημένοι  για τις αποκαλύψεις  για το περιβαλλοντικό  έγκλημα   που γίνεται στην περιοχή με την ανοχή ορισμένων  τις δημόσιας διοίκησης.
Η  περιβαλλοντική Εθελοντική Ομάδα ευχαριστεί τον δημοσιογράφο Νίκο Βάνη που προβάλλει στα ΜΜΕ το  σοβαρό αυτό θέμα, και που ταυτόχρονα  ξεκινήσει μια νέα έρευνα για τους βιολογικούς καθαρισμούς  σε όλη την  περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας, όπου  θα αναδείξει την  εκτεταμένη περιβαλλοντική  ρύπανση .που διαπράττεται  από τα βυρσοδεψεία  Κοζάνης και Καστοριάς.
 
Πληροφορίες αναφέρουν ότι, η περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας διεξήγαγε έρευνα και επέβαλλε πρόστιμα στους δυο Δήμους του νομού Καστοριάς, και τους υποχρεώνει να επισκευάσουν τα μηχανήματα των δυο βιολογικών καθαρισμών.
Ο Αντιπεριφερειάρχης κύριος Σαββόπουλος, τόνισε στο δημοσιογράφο Νίκο Βάνη πως «οι δύο Δήμοι για να επισκευάσουν τα μηχανήματα των βιολογικών καθαρισμών χρειάζονται  πάνω από 500.000 Ευρώ ο καθένας».
Ενώ  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, επέβαλλε τσουχτερό πρόστιμο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας για την ρύπανση του περιβάλλοντος,  διότι δεν τηρούνται οι Διεθνές συνθήκες των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης»
Οι δε  δυο Δήμαρχοι του νομού Καστοριάς που είναι ξανά υποψήφιοι  για την καρέκλα  δεν έκαναν καμιά δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα, ούτε ακούστηκε  και κανένα  πρόγραμμα  τους  για το περιβάλλων.
Η Εθελοντική Περιβαλλοντολογική Οργάνωση μαζί με τον  δημοσιογράφο Νίκος Βάνης , βέβαιος και  όποιοι άλλοι  ευαισθητοποιηθούν   για το περιβάλλων τους ,θα συνεχίζουν  την δράση  , μήπως και αλλάξει κάτι στους παραπάνω  τοπικούς Δήμους  και Νομούς  που  μέχρι σήμερα σφυρίζουν αδιάφορα με αποτέλεσμα σε λίγα χρόνια , όχι ψάρια , ποτάμια, και λίμνες, άλλα ούτε καθαρό πόσιμο νερό  δεν θα έχουν   για τους κατοίκους της περιοχής ,επιπλέον  θα βρεθούν  και με ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα, ηπατίτιδα, τυφοειδή πυρετό και δηλητηρίαση . Αυτά τα   καταστροφικά αποτελέσματα  που θα συμβούν  με την πάροδο του χρόνο, είναι  από έρευνες  σε  μολυσμένους υδροβιότοπους ,ομάδων διεθνών  επιστημόνων.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                 Αμπελόκηποι 14 Μαρτίου 2014
ΝΟΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ                                                     Αριθμ. Πρωτ: Δ.Υ.         
ΔΗΜΟΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ
ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ                                                         Π Ρ Ο Σ
   ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΩΝ                                           Την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς                                                                                          Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας  
Τ.Κ. 52057
Τηλ: 6977301732                                                                  ΚΟΙΝ:
E-mail: ampelokipi2011@gmail.com      α) κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καστοριάς
Fax: 2467085998                                      β) Π. Ε. Καστοριάς
                                                                      Γραφείο κ. Αντιπεριφεριάρχη 
                                                                  γ) Δήμο Καστοριάς 
                                                                      Γραφείο κ. Δημάρχου
                                                                  δ) Δήμο Άργους Ορεστικού
Γραφείο κ. Δημάρχου
                                                                  ε) Αστυνομική Δ/νση Καστοριάς
                                                                 στ) Αστυν. Τμήμα Άργους Ορεστικού
                                                                 ζ) Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ι. Δραγούμη
                                                                      κ. Χρυσό Αναγνωστόπουλο.
                                                                 η) κα Μαρία Αντωνίου
                                                                     Βουλευτή Ν.Δ. ν. Καστοριάς
θ) κο Ευάγγελο Διαμαντόπουλο
                                                                     Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ ν. Καστοριάς
ι)   Μ.Μ.Ε. νομού Καστοριάς
                                                                       
                                                                      Έδρες τους

ΘΕΜΑ:  Προβλήματα από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού λυμάτων
δήμου Καστοριάς.

Εδώ και πολλά χρόνια στη θέση «Άμμος» της τοπ. κοινότητας Δισπηλιού και δίπλα ακριβώς στο ρέμα «Γκιόλι» λειτουργούν οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού λυμάτων (στο εξής «βιολογικός»)  του δήμου Καστοριάς . Τα λύματα μετά τον «καθαρισμό» τους απορρίπτονται στο ρέμα Γκιόλι το οποίο περνάει πολύ κοντά από την τοπική κοινότητα Αμπελοκήπων με 700 περίπου κατοίκους και την επηρεάζει άμεσα και δυστυχώς αρνητικά όπως θα εξηγήσουμε παρακάτω.
Από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του βιολογικού υπήρξαν προβλήματα για τους κατοίκους του χωριού που είχαν να κάνουν με την μόλυνση του ρέματος Γκιόλι  και κατά συνέπεια του υδροφόρου ορίζοντα και τις δυσάρεστες οσμές στον αέρα που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανυπόφορες με πολύπλευρες αρνητικές συνέπειες στην ζωή και δραστηριότητα των κατοίκων. Σημειώνουμε ότι η γεώτρηση άντλησης του πόσιμου νερού των Αμπελοκήπων απέχει περίπου 100 μέτρα από το ποτάμι-ρέμα.
Απόδειξη της μακροχρόνιας μόλυνσης του περιβάλλοντος που προκαλείται από τον βιολογικό είναι η μετατροπή του ρέματος Γκιόλι από ζωντανό ποταμάκι με ψάρια, καβούρια, βατράχια κλπ σε έναν επικίνδυνο οχετό που δεν ζει τίποτα πια.
Οι δε μυρουδιές είναι ιδιαίτερα αισθητές και μάλιστα τους θερινούς μήνες καθιστούν απαγορευτική την παραμονή κατοίκων σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα αν υπάρχει και το κατάλληλο αεράκι.
Επειδή οι κάτοικοι πιστεύουν ότι ΔΕΝ γίνεται πάντα σωστή επεξεργασία και καθαρισμός των λυμάτων αλλά αυτά αφήνονται σχεδόν  ανεπεξέργαστα στο ρέμα και ανησυχούν για μολύνσεις από την μακροχρόνια ρύπανση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα και ανησυχούν περισσότερο από τις πληροφορίες για συνδέσεις και άλλων οικισμών στο βιολογικό,  σας καλούμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας να ελέγξετε την λειτουργία του βιολογικού αν γίνεται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και διεθνή πρακτική και να μας ενημερώσετε για το βαθμό επεξεργασίας  των λυμάτων και βαθμό καθαρότητας του εξερχόμενου υλικού, την ποσότητα εξαγόμενης λυματολάσπης, τρόπου επεξεργασίας και διάθεσης αυτής.
Επίσης καλούμε την Π.Ε. Καστοριάς και τους δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού να προβούν στον κατάλληλο σχεδιασμό διαχείρισης των λυμάτων ώστε το συντομότερο δυνατό να εκλείψουν οριστικά τα προβλήματα που αναφέραμε πιο πάνω και ιδιαίτερα με την διαφαινόμενη  αύξηση του όγκου αυτών που θα οδηγούνται στο βιολογικό του δήμου Καστοριάς.
Ο κ. Εισαγγελέας Πρωτοδικών Καστοριάς, ο κ. Αστυνομικός Διευθυντής και ο Δ/της του Α.Τ. Άργους Ορεστικού, οι βουλευτές και ο λαός του νομού μέσω των ΜΜΕ παρακαλούνται όπως λάβουν γνώση του προβλήματος.
Με τιμή
To Τοπικό Συμβούλιο Αμπελοκήπων

Ο Πρόεδρος                                                                      Οι Σύμβουλοι
Αναστάσιος Ντίνας                        Κωνσταντίνος Ευαγγέλου                    Ελευθερία Κούτση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου