Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Ο ποταμός Αλιάκμονας είναι επιβαρυμένος με όλα τα απόβλητα βυρσοδεψείων και άλλων εργοστασίων

το νερό αποτελεί κοινωνικό αγαθό και περιορισμένο φυσικό πόρο

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ύστερα από μελέτη που έκανε για τους υδάτινους πόρους το 2008 με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΣΠΑ). διαπίστωσε ότι στον ποταμό υπάρχει χρώμιο και άλλα βαριά μέταλλα.
Η συγκεκριμένη μελέτη είναι δημοσιευμένη και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και προφανώς την έχουν διαβάσει όλοι οι Υπουργοί ,Υφυπουργοί και οι γενικοί γραμματείς που πέρασαν από το παραπάνω Υπουργείο.
Σε έρευνα που διενήργησε ο δημοσιογράφος Νίκος Βάνης, επικοινώνησε με το γραφείο του Υφυπουργό Περιβάλλοντος κύριο Σταύρο Καλαφάτη και μίλησε με την κυρία Δήμητρα Κουφογιάννη, η οποία τον παρέπεμψε στον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ.Κώστα Τριάδη, για τους υδάτινους πόρους.

Και ενώ ο γενικός γραμματέας συμφώνησε να βγει και να μιλήσει με τον δημοσιογράφο, μέσω της γραμματέως του, αλλά και του γραμματέα του, ωστόσο, την επόμενη ημέρα δεν βγήκε ούτε καν στον τηλέφωνο. Κύριε Υφυπουργέ, Σταύρο Καλαφάτη, επί δύο εβδομάδες ψάχνουμε τον γενικό γραμματέα σας , αλλά ο κύριος Κώστα Τριάδης βρίσκεται πάντα σε συσκέψεις. Όμως, επειδή το θέμα είναι πολύ σοβαρό και αφορά όλη την πόλη της Θεσσαλονίκης, διότι οι πολίτες πίνουν νερό από τον Αλιάκμονα , κάποιοι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι να αναδείξει το παραπάνω θέμα και να καταγγείλει ταυτόχρονα την συμπεριφορά του Γενικού Γραμματέα που αντί να μας απαντήσει, κρύβεται πίσω από τις δήθεν συσκέψεις.
Κύριε Πρωθυπουργέ της χώρας Αντώνη Σαμαρά, μάλλον δεν θα είστε ενήμερος για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα που έχει να κάνει με την δημόσια υγεία χιλιάδων πολιτών της Θεσσαλονίκης Ποια είναι η περιβαλλοντολογική πολιτική της χώρας;;
Σύμφωνα με την σημαντικότερη οδηγία της ΕΕ για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, η Οδηγία 2000/60/ΕΚ «για τη θέσπιση πλαισίου κοινοτικής δράσης στον τομέα της πολιτικής των υδάτων» (Οδηγία Πλαίσιο για τα Ύδατα – ΟΠΥ), εισηγείται μια συνολική και οικολογική διαχείριση και διασφάλιση της καλής ποιότητας των υδάτινων πόρων..
Προβλέπει μάλιστα νέα ειδικά μέτρα για τον έλεγχο της ρύπανσης και για τα πρότυπα ποιότητας περιβάλλοντος (ΠΠΠ). Η νέα οδηγία 2008/105/ΕΚ εξειδικεύει τα ΠΠΠ σύμφωνα με τις διατάξεις και τους στόχους της «μητρικής» οδηγίας 2000/60/ΕΚ. Η 2008/105/ΕΚ αποτελεί το τελικό μείζον και απολύτως αναγκαίο νομοθέτημα για τη στήριξη της 2000/60/ΕΚ, η οποία αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινοτικής πολιτικής για την προστασία των υδάτων .Ο στόχος της ΟΠΥ, δηλαδή η «ικανοποιητική κατάσταση» των πάσης φύσεως κοινοτικών υδάτων, πρέπει να έχει επιτευχθεί, μέχρι το έτος 2015.
Η Ελλάδα που έχει υπογράψει διεθνείς συμβάσεις για την διαχείριση και προστασία Υδατικών Πόρων, τι κάνει προς αυτήν την κατεύθυνση;;;; Εμείς καταγγέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη την συνεχιζόμενη ρύπανση του ποταμού Αλιάκμονα. Έχουμε στείλει και το προηγούμενο δημοσίευμα που είχε να κάνει με καταγγελία πολιτών για την ρύπανση του ποταμού, αλλά και κατόπιν αυτοψίας του δημοσιογράφο Ν. Βάνη στον ποταμό Αλιάκμονα, όπου διαπίστωσε , ότι τα ψάρια είχαν πληγές στην ράχη τους. Έστειλε δε και το σχετικό email στον Υφυπουργό κύριο Σταύρο Καλαφάτη, από τον οποίο περιμένει να προβεί στις ανάλογες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου